Menu

Sluiten

Waarom is biodiversiteit zo belangrijk? Deze VN jongerenvertegenwoordiger legt het uit

Redactie SDGs on Stage - 15 Oct 2020

Maar liefst 1 miljoen planten- en diersoorten staan op het punt uit te sterven. Daar maakt student Eva Koffeman zich ernstig zorgen over. Als VN jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel heeft zij als doel om jongeren bewust te maken van het belang van biodiversiteit. Wat is biodiversiteit precies en waarom is het zo belangrijk?

Dit voorjaar waren maar liefst 15.000 jongeren actief bij de schoolstakingen voor het klimaat. Zo ook Eva Koffeman. Afgelopen zomer liep ze mee met een jongerenwandeling voor het klimaat. “Daar sprak ik met veel bevlogen jongeren. Ik merkte dat zij betrokken zijn bij het klimaat en zich vaak zorgen maken om de biodiversiteit. Maar ik weet dat er nog veel jongeren zijn die weinig weten van biodiversiteit en voedselproblemen”, legt de VN jongerenvertegenwoordiger uit in een artikel van Rijksoverheid.

Klimaatverandering is namelijk niet het enige gevaar voor de planeet. Heel veel planten- en diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Die soorten hebben allemaal hun eigen functie: zuurstof produceren, zaadjes verspreiden waar voedselgewassen uit groeien of het opruimen van organisch afval. Minder biodiversiteit heeft dus een grote impact op de natuur én de mens.

Doelen niet behaald

Het staat er niet goed voor met de biodiversiteit, stelt Koffeman. “Deze maand kwam een rapport uit van de Verenigde Naties over biodiversiteit. Van de doelen die tien jaar geleden gesteld werden, is er niet één behaald. Dat vind ik echt lastig. Daarom is het zo belangrijk dat we echt voet bij stuk blijven houden. We moeten dit als jongere generatie blijven aankaarten, want het gaat om onze toekomst.”

Door op scholen met jongeren te praten, gastlessen te geven en projecten te organiseren wil Koffeman jongeren betrekken bij biodiversiteit. “Ik wil dat er iets met onze inbreng gedaan wordt. Wat er op het gebied van klimaat is veranderd, laat zien dat het wel mogelijk is.”

Nu actie

Ze vind het vooral van belang dat er nu actie wordt ondernomen. “Ik ga me er als jongerenvertegenwoordiger voor inzetten dat we ook echt gehoord worden en dat de boodschap beklijft. Grote veranderingen kosten tijd en we moeten dus nu actie ondernemen. Zelf ben ik opgegroeid tussen de bossen van de Veluwe. Ik denk dat ik daardoor altijd al waarde hechtte aan de natuur. Ik wil mijn steentje bijdragen om de 1 miljoen planten en dieren die op het punt staan uit te sterven, te beschermen.”

Bron: Rijksoverheid | Beeld: AdobeStock

Deel dit artikel