Menu

Sluiten

Duurzame banen in opkomst?

Lindsay Swan - 14 Oct 2020

Volgens LinkedIn zijn er tegenwoordig steeds meer nieuwe ‘duurzame’ banen op het platform te vinden. Maar is dat wel echt zo? Of bestempelen we een baan veel te snel als duurzaam?

Steden met de meeste duurzame banen

Dat er een duurzame verschuiving in de huidige maatschappij gaande is, is zeker. Mensen zijn zich steeds meer bewust van hun gedrag en wat dat met het milieu en het klimaat doet. LinkedIn deed onderzoek naar duurzaamheid onder haar gebruikers, schrijft NU.nl. Daaruit kwam onder andere een top 3 van steden met de meeste duurzame banen:

1e plaats Helsinki

2e plaats Stockholm

3e plaats Amsterdam

'Duurzaamheid' in de functietitel

Duurzaamheid is echter een breed begrip en dit heeft ook invloed op het onderzoek. Er is tijdens het onderzoek gekeken naar het aantal gebruikers van LinkedIn dat in 2019 ‘duurzaamheid’ in de functietitel of -omschrijving had. Door het aantal ‘duurzame’ banen tegenover de rest van de gebruikers af te zetten, kon er een top 3 gemaakt worden.

Kritische noot

Anna Salomons, hoogleraar Werk en Ongelijkheid aan de Universiteit van Utrecht, neemt de analyse niet zo nauw. Volgens Anna is LinkedIn namelijk niet een platform waar alle bevolkingsgroepen op vertegenwoordigd zijn. Vooral hoogopgeleide professionals zijn actief op LinkedIn. Ook verschilt het van land tot land hoeveel het platform gebruikt wordt. Deze kritische noten bij elkaar maken het lastig om de cijfers tussen landen te vergelijken.

Wanneer is een baan duurzaam?

Joop Schippers (hoogleraar Arbeids- en Emancipatie-economie) heeft ook zo zijn bedenkingen bij het onderzoek van LinkedIn. Volgens Joop is de definitie van duurzaamheid namelijk de belangrijkste graadmeter van het onderzoek: wanneer is een baan duurzaam? Als je je bezighoudt met onderzoek naar duurzaamheid? Of als je als bedrijf zelf heel duurzaam bezig bent? Dit grijze gebied is ontstaan doordat er geen regels zijn voor het woord ‘duurzaamheid’. Iedereen kan zeggen dat zijn baan met duurzaamheid te maken heeft, zonder dat iemand het controleert.

Toch kan er wel sprake zijn van een groei in de duurzame sector. Dat komt onder andere door nieuwe wet- en regelgeving. Verandering in wet en regelgeving zorgt namelijk voor nieuwe banen. De Europese Unie wil in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld zijn. Dat zou een groei aan duurzame banen kunnen verklaren.

Bron: Nu.nl

Deel dit artikel