Menu

Sluiten

Ikea koopt gebruikte meubels weer terug

Eline Teunissen - 15 Oct 2020

Ga je verhuizen of gebruik je sommige meubels niet meer? Ikea koopt in sommige landen sinds kort je oude meubilair terug in ruil voor cadeaubonnen. Je krijgt minimaal 30 procent en maximaal de helft van je aankoopprijs terug. Het programma gaat 27 november, op Black Friday, van start in België, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Zo draagt Ikea bij aan hergebruik.

De meubels die je inlevert worden later weer doorverkocht voor een tweede leven in een ander huis. Ikea begon rond 2011 al met de eerste tests in een paar Ikea’s in Nederland. Wanneer het naar Nederland komt, is nog niet duidelijk.

Volledig circulair

Ikea heeft duidelijke klimaatdoelen: in 2030 wil de meubelgigant volledig circulair en klimaatpositief zijn. Er mag dan dus helemaal geen afval meer overblijven van de productie. Het terugkoopprogramma sluit hier mooi op aan. De meubels krijgen zo een langer leven en de materialen komen weer terug op de plek waar ze vandaan kwamen. Ikea recyclet de overige bruikbare basismaterialen voor nieuwe meubels. Daarmee draagt de meubelgigant bij aan SDG 12: Verantwoorde productie en consumptie.

Hoe werkt het inleversysteem?

Op de website kan je invullen welke meubels je hebt en hoe bruikbaar ze nog zijn, om een schatting te krijgen van het bedrag dat je terug kan krijgen. Bijna alle meubels zijn in te leveren, maar stoffen producten moeten wel vlekvrij zijn. Opvallend is ook dat de meubels volledig gemonteerd ingeleverd moeten worden; blijkbaar heeft Ikea zelf weinig zin om de meubels in elkaar te zetten.

Lees meer over dit initiatief op DuurzaamBedrijfsleven.

Bron: Ikea, DuurzaamBedrijfsleven | Beeld: AdobeStock

Deel dit artikel