Menu

Sluiten

Plantaardig fastfood van Jack Bean

Laura Duivenvoorden - 15 Oct 2020

We eten allemaal wel eens fastfood en we weten dat het niet gezond is. Maar de consumptie van fastfood is niet alleen slecht voor je eigen gezondheid, het is ook belastend voor het klimaat. Het aandeel van voedsel in onze particuliere consumptie is daarin ruim 25 procent, volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De productie van vlees levert de grootste milieuschade op. Toch is een snelle vette hap op z’n tijd niet te missen. Het Rotterdamse Jack Bean heeft hier een oplossing voor bedacht: duurzaam fastfood waar geen dier aan te pas komt.

Geen standaard vleesvervangers

Jack Bean maakt gerecht met bonen en granen, burgers met zwammen van Rotterzwam – de paddenstoelenkwekerij in het vroegere Tropicana – en lokaal gekweekte producten als zonnebloempitten en peulvruchten. Dit zijn niet de standaard vleesvervangers dus. Jack Bean wil dan ook veganistisch eten verfijnder maken door niet de standaard vleesvervangers te gebruiken. “Een plantaardig ingrediënt van dichtbij is één van de meest duurzame opties”, vertelt medeoprichter Mathijs Huis in ‘t Veld. Ze willen gebruik maken van lokale producten met een lagere footprint, zoals boekweit, quinoa en sorghum. In tegenstelling tot populaire producten als avocado, cashew en kokos. “Die moeten van ver komen en vergen veel watergebruik. Niet bepaald duurzaam.”

Omslag naar duurzaam voedsel

Mathijs Huis in ’t Veld heeft er vertrouwen in dat uiteindelijk steeds meer mensen de omslag gaan maken naar duurzaam, plantaardig voedsel. “Het heeft ook veertig jaar geduurd voordat roken in het verdomhoekje terecht kwam. We moeten af van onze vervuilende manier van leven.” Binnenkort zal zelfs een nieuwe locatie geopend worden, naar verwachting zal dit ook op het Stationsplein in Rotterdam zijn.

Bron: AD.nl 
Beeld: Jack Bean

Deel dit artikel