Menu

Sluiten

Know your SDG’s – SDG 1: Geen armoede

Redactie SDGs on Stage - 28 Jul 2020

Er zijn in totaal zeventien Sustainable Development Goals, die samen de route uitstippelen naar een betere, duurzamere en eerlijkere wereld. Maar wat houden die duurzame ontwikkelingsdoelen eigenlijk in? En hoe breng je ze in de praktijk? Met deze serie spijkeren we je kennis bij.

Wat houdt SDG 1 precies in?

De eerste SDG is volgens de Verenigde Naties ook meteen de belangrijkste: geen armoede. Dat klinkt heel rechttoe rechtaan, maar vereist toch wat uitleg. Wanneer mensen op minder dan 1,90 dollar per dag leven, spreken we over extreme armoede. In 2015 leefde 9,5 procent van de wereldbevolking (ongeveer 702 miljoen mensen) nog onder deze grens. In 2030 moet dat verleden tijd zijn.

Maar SDG 1 gaat verder dan dat: een inclusieve arbeidsmarkt, sociale zekerheid, toegang tot economische middelen zoals microfinanciering en bescherming tegen natuur- en economische crises behoren ook tot dit ontwikkelingsdoel.

Hoe breng je dit in de praktijk?

In Nederland houden verschillende bedrijven en stichtingen zich bezig met deze SDG. Oxfam Novib zet zich sinds de jaren ’50 bijvoorbeeld al in voor armoedebestrijding en stichting Cordaid maakt zich hard voor sociaaleconomische inclusie en zelfredzaamheid, zowel in Nederland als daarbuiten. Ook a.s.r. brengt SDG 1 in de praktijk: met de a.s.r. foundation werkt de verzekeraar onder andere aan financiële educatie voor kinderen en jongeren.

Een ander goed voorbeeld is Moyee Coffee. Het Nederlandse koffiemerk zet blockchain in om de koffieketen transparant te maken en een eerlijke prijs voor kleine koffieboeren te garanderen. Dat is belangrijk, want een groot deel van die koffieboeren leeft nog steeds onder de eerdergenoemde armoedegrens.

Deel dit artikel