Menu

Sluiten

Meer aandacht voor SDGs in Nederland

Redactie SDGs on Stage - 7 May 2019

In Nederland liggen SDGs 8 (eerlijk werk en economische groei) en 13 (klimaatactie) op kop. Dat beeld wijkt af van het wereldwijde beeld wat GCNL schetst, waar doelen 8 en 5 (gendergelijkheid) het meest belangrijk gevonden worden. Onderzoeksbureau PricewaterhouseCoopers concludeerde eerder dat wereldwijd de 729 grootste bedrijven prioriteit geven aan SDGs 8, 13 en 12.

Download het rapport

SDGs integreren

Om de SDG’s in 2030 gerealiseerd te hebben, moet er in Nederland nog wel het één en ander gebeuren, stelt GCNL-voorzitter Jan Willem Scheijgrond. “Om de SDGs tijdig in 2030 te realiseren, is het nodig dat de marktvraag naar duurzame producten en diensten sneller gaat groeien, nog meer bedrijven de SDGs integreren in de eigen bedrijfsstrategie gericht op grotere impact en de SDGs vaker integraal onderdeel worden van het onderwijsprogramma.”

In 2017 waren bedrijven volgens GCNL bewuster bezig met hun bijdrage aan de SDG’s. Zo beschreven ze beter dan in 2016 welke acties bijdroegen aan de SDG’s en stelden ze bijvoorbeeld vaker de keuze voor een belangrijke SDG bij.  

Meer samenwerking nodig

De koepelorganisatie voorziet dat er onder andere meer samenwerking en kruisbestuiving nodig is tussen bedrijven, de overheid en het maatschappelijk middenveld. De SDG’s bieden ook kansen voor bedrijven, stelt de organisatie. Volgens GCNL vormen de zeventien doelen een ‘gemeenschappelijke taal’ waarbij alle 193 landen openstaan voor innovaties, nieuwe producten en diensten.

Klimaattop Katowice

In het Poolse Katowice begint vandaag de 24e de Klimaattop. Tijdens de top wordt concrete invulling gegeven aan een aantal SDG’s. Het gaat dan om eerlijk werk en economische groei (SDG 8), industrie, innovatie en infrastructuur (SDG 9) en verantwoorde consumptie en productie (SDG 12).

Bekijk in onderstaande infographic hoe het internationale bedrijfsleven aan de slag is gegaan met SDG's en wat de prestaties van Nederland tot nu toe zijn: 

Dit artikel verscheen eerder op DuurzaamBedrijfsleven.nl.

BRON: GCNL | Foto: SHUTTERSTOCK

 

Deel dit artikel