Menu

Sluiten

Deze student zamelt koffiedik in om oesterzwammen te kweken

Redactie SDGs on Stage - 16 Sep 2020

Studentondernemer Yigit Ispir (20) van Hogeschool Windesheim speurt stad en land af, op zoek naar koffiedik. Hij kan de koffieprut namelijk goed gebruiken voor zijn startup Zwolsche Zwammen, die oesterzwammen kweekt.

Ispir is momenteel met verschillende bedrijven in gesprek, in de hoop dat zij hun koffiedik apart inzamelen en aan hem leveren. Koffiedik is namelijk de perfecte voedingsbodem voor oesterzwammenkweek. De eerste leverancier is inmiddels al binnen: Hogeschool Windesheim.

Kweken op koffiedik

Koffiedik zit boordevol voedingsstoffen en is daarmee uitstekend geschikt voor de kweek van oesterzwammen. Reden genoeg voor Zwollenaar Frank Aalbers om startup Zwolsche Zwammen op te zetten. Inmiddels is de startup overgenomen door Ispir, die de opleiding Global Project and Change Management volgt aan de Hogeschool Windesheim. “Ik wil graag ondernemer worden én iets met duurzaamheid doen”, zegt hij tegenover het AD. “Ik hielp al als vrijwilliger bij Zwolsche Zwammen. Toen Frank aangaf dat hij ermee wilde stoppen, was ik meteen geïnteresseerd om het over te nemen.”

Door het coronavirus viel de aanvoer van koffiedik even stil, maar inmiddels is Ispir druk bezig om de koffiedikstroom weer op gang te brengen én uit te breiden. Hij mag inmiddels bij maximaal vijf ondernemingen koffiedik ophalen van de gemeente Zwolle. In de toekomst hoopt hij echter 150 kilo koffiedik per dag binnen te krijgen, zodat hij 400 tot 500 kilo oesterzwammen per maand aan horecaondernemingen kan leveren.

Oesterzwam als isolatiemateriaal?

Ondertussen onderzoekt Ispir andere toepassingen voor oesterzwammen, zoals woningisolatie: “Dat klinkt misschien gek, maar de schimmeldraden waar oesterzwammen uit voortkomen, hebben isolerende eigenschappen. Je kunt ze laten groeien in plaatvormige mallen, die dan gebruikt kunnen worden bij de bouw van huizen.” 

Bron: AD

Deel dit artikel