Menu

Sluiten

Studenten TU/e willen de Tesla van de luchtvaartsector worden

Emma Rotman - 2 Sep 2020

Falcon Electric Aviation, een studententeam van de TU Eindhoven, wil de Tesla van de luchtvaartsector worden. De studenten rustten bestaande vliegtuigen namelijk uit met een elektrische aandrijving. En zo begon Elon Musk ook aan zijn avontuur.

Toegegeven: Elon Musk bouwde auto’s om tot elektrische voertuigen, maar dat leidde wel tot de oprichting van een bedrijf dat de auto-industrie volledig zou ontwrichten. “Dat willen wij met vliegtuigen doen”, zegt Brandon van Schaik, medeoprichter van Falcon Electric Aviation, tegenover Innovation Origins.

Eerste elektrische vliegtuig

“We zaten twee jaar geleden met een paar vrienden bij elkaar en hadden het over de energietransitie. Voor auto’s en bussen worden op dit moment allerlei duurzame oplossingen bedacht, maar voor vliegtuigen en boten is dat nog veel minder”, aldus Van Schaik. “Daarom zijn wij gaan kijken naar de mogelijkheden voor vliegtuigen.”

Een nieuw vliegtuig ontwerpen, ontwikkelen én produceren bleek echter niet tot de mogelijkheden te behoren. Daarom koos het studententeam ervoor om bestaande vliegtuigen om te bouwen. Zo gezegd, zo gedaan. Het eerste elektrische vliegtuig van Falcon Electric Aviation moet over een half jaar klaar zijn: een tweepersoonsvliegtuig genaamd Cessna 150.

Dit is vooral voor vliegtuigscholen interessant. Niet alleen om te verduurzamen, maar ook om kosten te besparen, aldus Van Schaik: “Zij verdienen ons ombouwpakket ongeveer in vier tot vijf jaar terug. Omdat elektriciteit goedkoper is dan kerosine en omdat het onderhoud van een elektromotor veel eenvoudiger is dan bij een verbrandingsmotor.”

Grotere, elektrische vliegtuigen

In de toekomst hoopt het studententeam ook groter uit te pakken, al zit daar wel een grens aan. “Voor een Boeing 747 met 200 passagiers die naar Amerika vliegt, werkt een elektrische aandrijving waarschijnlijk niet”, aldus Van Schaik. “Maar voor kortere vluchten met vliegtuigen waar ruimte is voor maximaal twintig passagiers werkt het goed.”

Lees het volledige verhaal hier

Bron: Innovation Origins | Beeld: AdobeStock

Deel dit artikel