Menu

Sluiten

Studenten TU Delft ontwikkelen ‘levende doodskist’

Lindsay Swan - 14 Sep 2020

Studenten van de TU Delft hebben een doodskist ontwikkeld die bijdraagt aan een efficiënte vorm van compostering van het menselijke lichaam. Sinds vorige week is het eerste menselijke lichaam dat begraven is door middel van een Living Cocoon een feit. Met hun bedrijf, Loop, gaan de studenten met hun ‘levende doodskist’ de markt op.

Mycelium 

De Living Cocoon is gemaakt van mycelium. Dit stofje bevindt zich in het netwerk van draden van een schimmel, boom, zwam, plant of paddenstoel en groeit onder de grond. Een van de nuttige eigenschappen van mycelium is dat het giftige stoffen kan neutraliseren, met als resultaat dat er voedingstoffen voor de bodem ontstaan.

Volgens Bob Hendrikx, oprichter van Loop, is mycelium een recycler van de natuur. "Het is continu op zoek naar afvalstoffen om deze om te zetten in voedingsstoffen voor de omgeving. Mycelium doet ‘t ook met gifstoffen, zoals olie, plastic en metaal". Mycelium is in het verleden al gebruikt om de grond in het gebied rondom Tsjernobyl te reinigen, dat na een kernramp ernstig vervuild is met radioactief materiaal.

Living Cocoon

De dooskist genaamd ‘Living Cocoon’ recyclet het menselijk lichaam, waardoor de bodemkwaliteit van waar de kist begraven wordt verbetert. "De Living Cocoon laat mensen weer een worden met de natuur, zodat ze de bodem kunnen verrijken in plaats van vervuilen", aldus Hendrikx.

Bij reguliere doodskisten kan het, afhankelijk van de omstandigheden, wel tien jaar of langer duren voor het menselijk lichaam volledig is gecomposteerd. Metalen onderdelen en synthetische bekleding hebben zelfs langer de tijd nodig om volledig te composteren. De verwachting van de Living Cocoon doodskist is dat een menselijk lichaam in nog geen drie jaar volledig kan recyclen. Volgens onderzoek kan de Living Cocoon zelf al in ongeveer 45 dagen volledig gerecycled worden.

De levende doodskist voeren?

Wist jij dat je deze levende doodskist ook kunt voeren? Eén van de Loop Living Cocoons doodskisten is te zien bij de (Re)Design Death expositie in het Cube Design Museum. Tijdens deze expositie krijgen bezoekers de kans om de levende doodskist te voeren. De (Re)Design Death expositie gaat over het nemen van afscheid, sterven, rouwen en herinneren en is te zien tot en met 24 januari 2021.

Beeld: TU Delft

Deel dit artikel