Menu

Sluiten

Stukjes mens printen; het gebeurt bij UMC Utrecht

Redactie SDGs on Stage - 14 Oct 2020

Bij UMC Utrecht werken ze aan een razendsnelle 3D-printer die het printen van menselijk materiaal mogelijk moeten maken. Dit kan handig zijn om een versleten bot of nieuw orgaan te printen. Dankzij deze uitvinding zijn er straks minder proeven nodig op dieren en mensen. Ook is het een oplossing voor het tekort aan donororganen.

Het 3D-printen van menselijk materiaal, ook wel bioprinten genoemd, duurt momenteel nog erg lang. Daardoor wordt het materiaal vaak onbruikbaar. Riccardo Levato, onderzoeker biofabrication en regeneratieve geneeskunde bij UMC Utrecht, ontwikkelde een methode om dit probleem te verhelpen. Samen met onderzoekers van de Universiteit van Lausanne in Zwitserland werkt hij aan een nieuwe, razendsnelle technologie. “Iets wat met een klassieke 3D-printer een uur duurt om te printen, is met deze printer in 30 seconden klaar’’, aldus Levato tegenover het AD.

Minder proeven op dier en mens nodig

Op dit moment is Levato al in staat om weefsel van twee bij twee centimeter te printen. Uiteindelijk hoopt de onderzoeker grotere weefsels en zelfs organen te fabriceren, waarop nieuwe medicijnen en behandelingen kunnen worden getest. Hierdoor zou er een einde kunnen komen aan dierproeven. Proefdieren worden nu vaak gebruikt om de veiligheid van medicijnen te onderzoeken.

Maar ook voor de mens zijn er minder experimenten nodig. De techniek maakt het namelijk mogelijk om kopieën van weefsels van individuele patiënten te maken. Artsen kunnen dan een behandeling testen zonder de patiënt hieraan bloot te stellen.

Hele organen printen

Levato’s bioprinter brengt ook het printen van hele organen een stap dichterbij. In de toekomst moet het mogelijk zijn om zieke of versleten lichaamsdelen te vervangen door geprinte exemplaren. Omdat die gemaakt worden van eigen cellen is de kans op afstoting kleiner. Dit kan patiënten uiteindelijk onafhankelijk maken van donororganen.

Maar zo ver is het nog lang niet, benadrukt de onderzoeker. Er zijn namelijk heel wat hordes te overwinnen voordat echt op geprint weefsel geëxperimenteerd kan worden.

Bron: AD.nl | Beeld: AdobeStock

Deel dit artikel