Menu

Sluiten

Waarom biologisch en duurzaam niet hetzelfde is

Redactie SDGs on Stage - 19 Nov 2020

Weet jij het verschil tussen biologisch en duurzaam geproduceerd voedsel? Er zit namelijk veel verschil tussen beiden. Zo kan fruit met een biologisch keurmerk ingevlogen worden vanuit het buitenland wat totaal niet duurzaam is. Andersom hoeft voedsel met een duurzaam keurmerk niet automatisch ook biologisch te zijn.

Biologisch; beste keuze voor dierenwelzijn

Bij biologisch geproduceerd voedsel staat het welzijn van dieren voorop. Daarnaast richten de biologische boeren en telers zich ook op een goede kwaliteit van de landbouwgrond. Het nadeel hiervan is dat biologische boeren vaak wel meer grond nodig hebben om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren. Deze manier van produceren is daardoor een stuk minder efficiënt. Zo blijft er namelijk minder ruimte over voor de natuur en is de uitstoot van methaan per dier bij biologische veeteelt vaak hoger. Ten slotte is niet bewezen dat biologisch voedsel ook echt gezonder is dan niet biologisch voedsel.

Duurzaam; beste keuze voor het milieu

Duurzame boeren en telers proberen zo min mogelijk impact te maken op de aarde met hun productie. Ze letten hierbij vooral op het verminderen van CO2-uitstoot en duurzaam energieverbruik. Omdat de veehouderij en het transport van voedsel wereldwijd de meeste CO2 uitstoot richten veel duurzame boeren en telers zich vooral op het verbouwen van groente en fruit. Toch zijn er ook duurzame veehouderijen. Dat wil overigens niet zeggen dat dieren daar net zoveel ruimte krijgen als bij biologisch geproduceerd voedsel, want dat belast het milieu namelijk meer. Toch proberen zij wel te letten op het voorkomen van dierenleed.

Bron: Womens Health Magazine| Beeld: Adobestock

Deel dit artikel