Menu

Sluiten

De duurzame carrièretips van Werner Schouten (22, Jonge Klimaatbeweging)

Redactie SDGs on Stage - 3 Aug 2020

De gevolgen van klimaatverandering komen vooral op het bordje van de jonge generaties terecht. Logisch dus dat er steeds meer jonge helden opstaan die er iets aan willen doen. In deze serie zetten we hen in de spotlight. We trappen af met Werner Schouten (22), voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Welke tips heeft hij voor leeftijdsgenoten die ook een duurzame carrière nastreven? “Wat mij enorm heeft geholpen, is een beetje brutaliteit."

Schouten is een duurzame duizendpoot. Hij runt bijvoorbeeld zijn eigen onderneming, Carbon Clarity, waarmee hij de CO2-uitstoot van bedrijven in kaart brengt en hen helpt om die te reduceren. Voor MaatschapWij verzorgt hij regelmatig gastlessen op mbo- en hbo-scholen, over duurzaam en betekenisvol ondernemen. En als klap op de vuurpijl is hij voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, waar hij ervoor zorgt dat de visie van studenten meegenomen wordt in het Nederlandse klimaatbeleid.

“Mijn generatie zit veel minder vast in de huidige status quo en heeft een frisse, open en onbevangen blik op zaken”, zegt hij. “Het is heel belangrijk dat onze visie gehoord wordt; wij zijn de eindgebruikers van de systemen die nu ontwikkeld worden.”

Wanneer wist je dat jouw hart bij duurzaamheid lag?

“In Seoul (Zuid-Korea) werd ik geconfronteerd met de ongelijkheid die klimaatverandering en milieuvervuiling met zich meebrengen. Ik volgde daar een summerschool-traject en maakte elke dag een wandeling naar de universiteit. Dat was een prachtig gebouw, maar de omgeving daaromheen was dat totaal niet: nauwe steegjes, krakkemikkige huisjes, noem maar op. Eens in de zoveel tijd kampt Seoul met ernstige smog en luchtvervuiling, die als een deken over de stad ligt. De rijken kunnen zich dan een paar dagen terugtrekken in hun huizen, maar arme mensen hebben die luxe niet. Toen ik dat zag, wist ik dat ik iets aan klimaatverandering en milieuvervuiling wilde doen.”

Hoe ging je vervolgens aan de slag? Welke stappen heb je gezet om te komen waar je nu bent?

“Ik wist dus al waar mijn hart lag, maar waar lag mijn hoofd eigenlijk? Dat heb ik me heel bewust afgevraagd: waar ben ik goed in en welke unieke waarde kan ik toevoegen aan de maatschappij? Die introspectie was heel belangrijk. Ik ben daadkrachtig, goed in projecten opzetten en technisch onderlegd; zo kwam ik bij het idee voor mijn onderneming uit. 

Wat me ook enorm heeft geholpen, is een beetje brutaliteit. Toen ik MaatschapWij ontdekte, heb ik hen gewoon gevraagd of ik kon helpen, ook al hadden ze geen vacatures openstaan. Dat heeft tot een dienstverband geleid. Door constant kansen te herkennen en grijpen, zelfs als die er niet lijken te zijn, kun je een heel eind komen.”

Tegen welke uitdagingen liep je aan?

“Er wordt nog steeds van ons verwacht dat we een bepaald pad bewandelen: studeren, afstuderen en een baan zoeken. Maar als je vanuit je passie handelt, kan het best zo zijn dat je daarvan afwijkt. Dat is spannend en vereist wat weerbaarheid, zeker omdat niet alles in één keer goed gaat. Ik heb bijvoorbeeld geprobeerd om een duurzame vacaturebank op poten te zetten, maar dat lukte niet. Dat moet je kunnen accepteren, om vervolgens net zo gemotiveerd verder te gaan met iets nieuws.”

Was je leeftijd ook een issue?

“Soms wel. Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging zit ik vaak tegenover mensen met veel meer ervaring en expertise dan ik. Dat is best spannend en kan je onzeker maken, maar ik heb geleerd dat de visie van de jongere generatie er écht toe doet en meerwaarde heeft. Daar zouden we met z’n allen wat meer op moeten vertrouwen.”

Welke tips heb je verder voor je leeftijdsgenoten, die ook een carrière op het gebied van duurzaamheid nastreven?

“Blijf dichtbij jezelf. Vraag jezelf dus af: waar ben ik goed in? Want dáár maak je ook de meeste duurzame impact mee.”

Deel dit artikel