4 Tips voor een Overtuigende Motivatiebrief

Jouw motivatiebrief speelt een belangrijke rol in het sollicitatieproces. In deze brief kan je jezelf presenteren en aan een toekomstige (duurzame) stage werkgever laten zien waarom jij een goede aanwinst bent en waarom die duurzame stage zo goed bij jou past. De nadruk ligt in deze brief dus echt op jezelf. Je vertelt welke eigenschappen zowel bij jou als bij de functie waarvoor je solliciteert horen en probeert de lezer hiermee te overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent. We geven je graag 4 tips voor hoe jij een overtuigende motivatiebrief schrijft.

Het schrijven van een motivatiebrief is iets waar veel (slordige) fouten bij gemaakt worden.

Toch is het schrijven van een motivatiebrief iets waar veel (slordige) fouten bij gemaakt worden. Vandaar dat wij jou door middel van een aantal makkelijk toepasbare tips een eindje op weg helpen richting jouw nieuwe stage:

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep jezelf daarom eens in de website en sociale media van het bedrijf: hoe komt het bedrijf op je over en hoe formeel of informeel zijn ze? Hiermee kun je vervolgens bepalen welke eigenschappen je van jezelf kunt benoemen en welke tone of voice je voor je motivatiebrief moet gebruiken.
  2. Begin je brief met een sterke opvallende openingszin. Met een eerste zin kun je meteen indruk maken op de lezer, en ervoor zorgen dat hij/zij jou sneller onthoudt! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een statement over duurzaamheid, vertel waarom jij duurzaam ondernemen belangrijk vindt, zeg iets over het bedrijf wat je is opgevallen of vertel een stukje geschiedenis.
  3. Een motivatiebrief is een aanvulling op je CV. Zorg er daarom voor dat je niet te veel in herhaling treedt over wat in dat document is vermeld, dit is overbodig. Kies hooguit 1 of 2 van de belangrijkste dingen om kracht bij te zetten waarom jij aan de functie-eisen voldoet.
  4. Check je motivatiebrief goed voordat je deze verstuurd. Voorkom spellings- en/of grammaticale fouten, dit komt slordig en onprofessioneel over. Laat jouw brief daarom eerst eens lezen door een ander, zodat hij/zij kan kijken of jij zelf fouten over het hoofd hebt gezien.
  5. Pas deze tips toe en blaas een werkgever omver met jouw motivatiebrief!

Bron: Greenjobs.nl

Sollicitatietips!

Als het tijd is om een stage te vinden is het van belang dat je een compleet, relevant en sterk CV kunt mee sturen naar jouw nieuwe duurzame stageplek. Maar hoe maak je een goed CV? Om jou op weg te helpen naar een (duurzame) stage geven een aantal tips.